viernes, 21 de diciembre de 2012

Última entrada al Blog

Aquesta serà la meva última entrada al Blog. Espero que hagueu gaudit de llegir el que publicava, com jo he gaudit fe fer-ho. Os desitjo de tot cor....


BON NADAL I FELIÇ ANY NOU 2013!!!!





Última classe

 Avui és l'última classe de GITIC, a més de l'últim dia d'aquest semestre. Només fem 1h30 de classe, i consistirà en autoavaluar-nos i explicar com serà l'exàmen del dia 8 de Gener. Realment tinc una mica de por als exàmens. Semblen complicats i llargs. I no coneixem prou els mestres, i encara menys la seva manera de fer els exàmens.

Per fer una autovaloració de les classes de GITIC que hem fet al llarg del semestre, considero que han estat molt interesants i pedagógiques, ja que en un futur, no possiblement, sinó segur que ens trobem amb noves tecnologies a l'aula, i és fonamental saber utilitzar-les. 

Els temes que hem donat, també els considero útils per a un futur, ja que per exemple, tant el blog com el sites el podem fer servir a classe o fins i tot a l'escola per poder-nos possar en contacte amb els pares de l'alumnat.

Ja per acabar, m'agradaria expressar el meu sentiment de brevetat amb la que ha passat el semestre. Sembla que va ser ahir quan vam arribar per primer dia a la facultat sense coneixer a ningú, i mira ara, tots amics, hi ha un sentiment de companyerisme brutal a aquesta classe. Puc dir amb molta seguretat que m'ha tocat la millor classe que em podría haver tocat.




jueves, 20 de diciembre de 2012

Últim seminari


Avui era l’últim dia de seminari. Només hem fet mitja hora de classe, però en aquest petit espai de temps, hem fet una activitat molt interesant, que consistia que en un full de paper, havíem d’escriure el que pensàvem (sempre positiu) de la resta de companys de seminari.

Aquesta activitat m’ha semblat particularment molt divertida i emotiva, ja que en un grup tan petit com és el de seminari, es creen alguns llaços de confiança, i que quedi constància per escrit del que pensem els uns dels altres és molt bonic. A part de que jo, com a futur mestre, possiblement també utilitzi aquest mètode per crear uns lligams entre els meus alumnes.

Al acabar aquesta activitat, hem anat a una classe a fer un petit berenar tots els seminaris. Ha sigut una experiència molt bonica i mols alimentària!!




Últims dies de classe


Aquesta última setmana ha sigut, realment molt intensa. Vam haver de presentar diversos treballs que realment ens han absorbit molt de temps, almenys per part meva, com és el diari de pedagogs,  de història i antropologia de l’educació.

Per altra banda, també hem presentat el treball d’identitat i territori de Gitic i Comunicació oral, escrita i digital. Tracta sobre les discapacitats visuals i auditives a l’aula. Creiem que ens ha sortit molt bé tant la exposició com el powerpoint.  Aquest treball ens a servit per conèixer les característiques, les necessitats educatives i les possibles solucions que podem posar com a futurs mestres.








martes, 18 de diciembre de 2012

Última setmana


Aquesta és l’última setmana del semestre, acaben moltes assignatures que pot ser no tornem a donar, i acaba l’any.

¿Vacances de nadal? Ho dubto, com a molt un parell de dies, nadal, cap d’any i el dia de reis, però la resta a estudiar com bojos. Els exàmens els tenim al gener, i més val que estudiem amb força.

Per sort tenim una setmaneta al gener per "descansar" o tornar amb força de cara al segon semestre. Sigui com sigui, Molts ànims a tots en aquesta última setmana de semestre i molts ànims!!




domingo, 16 de diciembre de 2012

Competència digital

Competència del tractament de la informació i competència digital

S'entén per cometència digital el coneixemet i l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació per resoldre problemes i prendre les decisions que es plantegen en diferents situacion de coneixements  i contextos de l'aprenentatge.


Taxonomia Bloom digital



LA TAXONOMIA és un marc de referència i és un dels documents que ens ajudarà a planificar activitats educatives .
El senyor bloom, cap als anys 50 va crear una estructura de com les persones aprenem. Va categoritzar les fases per les quals les persones aprenem, i de quina manera.
Va establir 3 grans frases:
1          .       Adquisió del coneixement
2          .       El coneixement s’aprofundeix
3          .       Creació de coneixement

Les escoles en aquest moment s’estan quedant amb la fase 1, quan probablement seria molt interessant que els nens creïn coneixement.
El bloom acaba dient que acabem aprenent perquè posem tres grans dominis:
·        El domini cognitiu- processar la informació, coneixements i habilitats mentals
·         El domini afectiu- actituds i sentiments
·         El domini psicomotor – habilitats manipulatives...

“Bloom parla que en el fons hi ha dos fases: comprendre i entendre.”

HABILITATS DE PENSAMENT D’ORDRE INFERIOR
Els nens quan són petits se’ls fa jugar al memory ja que la primera habilitat de pensament d’ordre inferior és RECORDAR: reconèixer, descriure, identificar, trobar, localitzar...
Ens quedem amb es fases d’habilitat de pensament d’ordre inferior: recordar, comprendre, aplicar, analitzar, avaluar, i crear.
No s’ha de demanar sempre els alumnes una habilitat, s’ha de complementar amb les altres.

HABILITATS DE PENSAMENT D’ORDRE SUPERIOR

La piràmide de l’aprenentatge: Escoltar i llegir és molt passiu, i a vegades massa.
Però si fem que els nens toquin i s’involucrin per posar-se a la pell serà més actiu.



miércoles, 12 de diciembre de 2012

Un petit esforç!!

Avui ja hem fet el debat de societat, família i escola. Ha sigut un debat molt interesant, d'un tema molt important com és les TAC a l'escola, punts forts i punts febles.

Crec que ens a sortit molt bé a tots i que l'esforç es veurà reflexat a la nota!

Ja fa olor a  nadal!!






lunes, 10 de diciembre de 2012

Un altre dilluns


Penúltima setmana del semestre.

Només queden dos setmanes per que acabi aquest semestre. No seran fàcils, almenys aquesta no.

 Per dimarts he d’entregar i debatre un treball sobre les TAC a l’escola per la classe de Societat. Per dimecres presentar el diari de seminari i les graelles de processos educatius. I per dijous exposar el treball de gitic del vídeo i el power point, a part d’entregar el diari de pedagogs per la classe d’Antropologia.

Com ja he dit, serà una setmana dura. Però la superarem!

Ja aniré comentant com van anant els dies.


El florido pensil

Dimecres dotze a l'hora de seminari ens vam reunir tots els alumnes de 1r tarda per veure la pel·lícula El florido pensil.


La pel·lícula va semblar-me interesant, al final una mica pesada, però útil per poder veure un tipus d’ensenyament antiquat i obsolet.

És interesant que els tutors de seminari continuïn posant-la als alumnes, ja que pot ser útil saber com s’impartien les classes abans, a més que la informació i els coneixements no ocupen espai, o no s’ha demostrat que l'ocupin.






miércoles, 5 de diciembre de 2012

Setmana curta però intensa


Aquesta setmana de tres dies la que semblava fàcil i ràpida, al final s’està fent llarga i difícil.

 Passo més temps a la universitat que a casa, ja sigui per preparar exposicions orals, fer el modular de antropologia i psicologia, o per avançar treballs que veia molt llunyans i ja els tenim per la setmana vinent.

Ahir dimarts, ens va tocar presentar el nostre treball de processos educatius i exposar-lo, (l’educació no formal). Les dues hores d’avanç semblàvem flans, per tots els membres del grup era la primera exposició de la nostra vida universitària, no coneixem be al mestre i no sabíem si l’interessaria el tema o no. Al final crec que va sortir bastant bé. va resultar interesant i la gent es va implicar molt en la posterior sessió de preguntes.

Al acabar l’exposició, ens vam alliberar d’un gran pes.

A la classe següent, uns companys van fer un debat interesantíssim per la classe se societat família i escola. Aquest debat nosaltres el tenim per la setmana vinent. També tenim l’exposició del vídeo de GITIC i l’exposició oral de comunicació oral escrita i digital.

Ens esperen un parell de setmanes dures, de feina, però les resistirem!





martes, 4 de diciembre de 2012

twitter


A la classe de GITIC ens hem creat un twitter. És una xarxa social similar a algunes altres de les que formo part. Jo soc més de Facebook, però la veritat és que al final un s’acaba acostumant a tot, interesant aquestes classes en les que descobreixes les tendències.

Lo que més m'ha interessat del twitter, és que es un periòdic parlant. Seguieixo a dos o tres periòdics i estic informat de tot!








lunes, 3 de diciembre de 2012

Dilluns

Una altra vegada dilluns, el pitjor dia de la setmana. Però aquest és diferent, aquesta setmana és la que tots els estudiants desitgem, una setmana de tres dies.

Tot i ser de tres dies, no es tracta d’una setmana fàcil, hem d’entregar treballs, exposar alguns,... Però la comencem amb força pensant que només queden tres dies i pont!!

Bona setmana a tots.





miércoles, 28 de noviembre de 2012

Perill, nens


Per seminari ens han fet llegir el perill nens de Francesco Tonucci. Es tracta d’un recull d’algunes de les seves publicacions en alguns diaris i revistes italians des de 1994 fins el 2007.

Realment i amb tota sinceritat, m’ha semblat una mica repetitiu el llibre, ja que constantment diu el mateix. Per altra banda si sona repetitiu és perquè no ha tingut efecte, llavors és preocupant.

Tonucci comenta diversos temes relacionats amb l’àmbit escolar, tracta el tema de l’escola com a presó, el tema del mal mestre, si i hauria d’haver o no tallers i laboratoris o aules, les hores lectives, els continguts, etc...

Recomano el llibre, encara que sigui una mica repetitiu, s’aprèn molt i és molt interesant.



Pilar Benejam


Avui hem assistit a la conferència de Pilar Benejam, és una geògrafa i pedagoga menorquina, posteriorment es graduà en magisteri i més tard en història.

La conferència, com totes les que hem assistit fins ara m’ha semblat interesantíssima,  a parlat de temes molt diversos de l’àmbit escolar, així com poden ser la manera d’avaluar, quan realment estem preparats per saber donar respostes als alumnes...







lunes, 26 de noviembre de 2012

Perill, nens. Primeres impressions


Per a seminari ens han fet llegir el Perill nens, de Francesco Tonucci. Encara no le acabat, però m’està emblant un llibre molt interessant.

El llibre en si, tracta d’un recull de textos publicats per Tonucci al llarg dels anys, per tant podem observar una pobre evolució de l’escola. Això és el que Tonucci critica constantment.



miércoles, 21 de noviembre de 2012

Treballs


Últimament anem una mica enfeinats amb els treballs que tenim que presentar, els quals son per a desembre com a molt tard.

 Tenim de tots els colors i de totes les formes, un que portem molt be es un de TIC el qual tracta de gravar un vídeo. Nosaltres hem triat una temàtica molt especial, la comunicació d’un sec i un sord-mut.

Volem demostrar que no és difícil practicar una relació d’amistat amb aquestes persones. Tenir una discapacitat d’aquest tipus no és un problema per a la comunicació.

Crec que és un treball molt interesant, i que m’ha ensenyat moltes coses, a tractar amb aquestes persones la primera, i comprendre que son com nosaltres, només amb una petita diferència que no els fa per res del món pitjors.

El vídeo s'està acabant d'editar. Quan el tingui el penjo!!





jueves, 15 de noviembre de 2012

Dia de pràctiques


Primer contacte amb el món educatiu. Primer contacte amb els nens en una classe, vist des de l’altre banda, la d’un mestre.

He visitat l’escola Martinet de Ripollet, i si puc dir alguna cosa d’aquesta escola, és què es tracta d’un model d’ escola que no havia vist mai fins ara. Basada en la filosofia Montessori, el nen té total llibertat d’aprenentatge. Aquesta escola segueix un mètode alternatiu experimental.

El nen s’embruta, juga, corra, salta, acaba de fang fins les celles, però aprèn. I això es l’interesant d’aquesta escola i d’aquesta filosofia. He anat de practiques, perquè aquest és el nom que li hem donat al dia d’avui, però en realitat he anat a veure una nova educació, fins ara desconeguda per a mi.

En resum, molt content amb aquesta experiència!!






miércoles, 14 de noviembre de 2012

Per fi pràctiques

Demà per fi el nostre primer dia de pràctiques!!!






Visita Escola Virolai

El dimarts 13, segon dia de la SAE,  vam anar a visitar l’Escola Virolai. Es tracta d’un centre educatiu concertat,  a part del sistema educatiu que té, un crida molt l’atenció la seva situació. Està situat molt alt, al carrer Ceuta de Barcelona i té unes espectaculars vistes de tota Barcelona, millor encara de les que disposem a la nostra universitat.


Va cridar-me molt l’atenció una nena de 1r d’ESO. Vam entrar a veure l’aula i estaven fent classe de matemàtiques, en anglès. La professora li va demanar a una alumne que expliques els criteris d’avaluació de l’assignatura i aquesta va respondre en un anglès perfecte, anormal per la seva edat, i amb molta tristor haig de reconèixer que millor que el meu. 



lunes, 12 de noviembre de 2012

Taula rodona de mestres novells


Avui hem fet una taula rodona de mestres novells a la universitat. A sigut molt interesant, ja que hem pogut conèixer les opinions de persones properes a nosaltres, que han estudiat a la nostra universitat, i van acabar els seus estudis fa relativament poc.

Ha sigut interesantíssim l’experiència de la Maria, que va marxar a treballar un any de mestre als EEUU gràcies al programa OMITI que va trobar un dia navegant per la xarxa.

Tots han coincidit en dir-nos que un gran punt de recolzament, sobretot els primers mesos, és l’equip de mestres del centre on treballem. Ells ens poden ajudar en moments puntuals, ens poden aconsellar, ens poden advertir,...

M’ha semblat interesant que tres dels quatre mestres que han vingut, treballen en escoles concertades o privades, i la Laura, que va dirigir la seva carrera professional en l’ensenyament públic, és l’única que està sense feina.

Per últim, m’agradaria dir que aquesta conferència/diàleg/taula rodona, m’ha  donat moltes ganes de poder treballar, algun dia, d’aquesta meravellosa professió.



                              Taula Rodona de mestres novells


lunes, 5 de noviembre de 2012

Dilluns...

Després de quatre dies de festa, comencem les classes, la rutina, la feina... Sempre és dur que sigui dilluns, però aquest en particular, ho és més, ja que hem tingut quatre dies.  De fet, aquests dies m’han servit per desconnectar. He anat amb els amics a jugar a futbol, he fet paintball, he anat al cine i he sortit de festa. Començo la setmana trist, perquè aquest pont s’ha fet curt, però amb les piles ben carregades!

Només queda una setmana per la SAE. Crec que és una bona oportunitat per tocar, d’una manera més propera, el tema de les escoles. Tinc ganes de que arribi el dia de pràctiques. Estem molt enfeinat amb els treballs, tenim uns nou treballs per, com a màxim un mes!

Ja he començat amb el llibre que ens hem de llegir per seminari, Perill nens. El que porto m’ha semblat molt interesant i entretingut.



lunes, 29 de octubre de 2012

Dia de pràctiques


Avui ens han presentat els nostres “padrins” de tercer pel dia de pràctiques que durem a terme en una escola.

La meva madrina es diu Lorena, és una noia molt simpàtica i molt alegre que m’ha contagiat les ganes de que arribi el dia de fer les pràctiques.

M’ha tocat el col·legi Martinet de Ripollet. Pel que m’han dit, és un col·legi alternatiu, amb unes tècniques pedagògiques totalment revolucionaries,  el que podré aprendre allà no ho aprendré a cap aula universitària. És molt interesant poden anar a visitar una escola així.

El que menys m’ha agradat és què en principi les pràctiques estaven programades per dur-les a terme en dos dies, però un d’aquests dies hi haurà una vaga i al final només podrem fer un dia de pràctiques.

Desitjant que arribi el dia!!



viernes, 26 de octubre de 2012

Pissarra interactiva



Avui a la Classe de GiTIC hem treballat amb la pissarra interactiva, a estat una classe molt interessant ja que hem aprés com funciona i l’hem provat nosaltres mateixos. A part que a estat una classe divertidíssima.
Crec que és un gran invent que segur que fa la vida dels mestres mes còmoda, i molt més pràctica la dels alumnes. És relativament fàcil d’utilitzar i té infinitat de funcions.
Que passeu un gran cap de setmana!!

Conferència F. Tonucci


Ahir dia 25 d’octubre, vam anar a la conferència de Francesco Tonucci “Frato” el qual mantenia un diàleg amb el professor Miquel Àngel Prats. Tonucci  és un psicopedagog, pensador i dibuixant italià. El títol de la conferència era: Les TIC, l’escola, la família i els infants.
Vam poder escoltar coses molt interesants a la conferència, i vam poder escoltar la seva opinió amb temes relacionats amb l’educació; intentaré fer una breu síntesi del que va dir Francesco.
“Un adulto sano es el resultado de un niño que a jugado mucho”.
“Hay mucho tiempo para ser adultos, pero poco para ser niños”.

Va parlar de les escoles tradicionals i de com es nota la diferència d’un nen que està envoltat de cultura, (un nen que veu els seus pares llegir per plaer, que li llegeixen abans d’anar a dormir, famílies on hi havia llibres).

També va parlar de la actual relació família-escola i deia textualment que abans la unió d’aquestes dues era inseparable, si a l’escola obtenien una mala nota, segur que a casa també passaria alguna cosa dolenta, avui dia això no només no passa, sinó que les famílies van a parlar amb els professors. ”Las familias no reconocen la autoridad de la escuela, y la escuela no se preocupa por tener una buena relación con la familia”.

Va parlar també de la disposició de fer les classes, i va comparar aquestes amb gàbies. Ell diu que haurien d’haver tallers i laboratoris, i que fossin els nens els que canvien d’aula i no el mestre, ja que es molt complicat sortir d’una classe de literatura i amb cinc minuts de marge canviar el chip i preparar-se per la classe de matemàtiques.  És molt difícil canviar tant ràpid d’assignatura i mes per a un nen de curta edat, normalment no s’acostumen a l’altre fins que ja porten mes de mitja classe. I d’aquí prové el fracàs escolar.

No vull ser gaire extens, així que per últim diré que la conferència va ser molt interessant, que van dir coses molt útils, sobretot per a futurs mestres com nosaltres.



                                                                       Conferència

Vinyeta de Tonucci

                                                                  Vinyeta de Tonucci

jueves, 25 de octubre de 2012

Diari seminari



Ja hem començat el seminari. El primer dia ens van presentar l’assignatura i ens vam presentar nosaltres.
La veritat és que estic molt content amb el grup que m’ha tocat, tots participem i tots parlem. 
Els altres dies ja vam començar a treballar l'autobiografia educativa, que consisteix en explicar una vivència nostra dins el món educatiu o pedagògic. També vam començar a treballar la actualitat educativa, en la que portem una notícia i fem un debat, si estem en acord o desacord, si ens sembla bé... Aquesta notícia la de portar cada dia un alumne diferent, per tant així també treballem la capacitat de saber expressar-nos davant d’un grup.
 L’últim dia, vam parlar de la importància de la motivació per a un nen, i de quina seria la millor manera de motivar-lo, així com la importància de saber detectar un problema ràpidament.

martes, 23 de octubre de 2012

Autoritat moral



El professor de GiTIC va fer una reflexió molt interesant; "No feu a classe mai res que no feu abans vosaltres. Això és diu autoritat moral"
L'autoritat moral l'entenem com que no podrem exigir  mai res que nosaltres no donem. Per exemple no podrem exigir que un nen llegeixi si nosaltres no llegim, ni podrem exigir a ningú que faci esport i que deixi de fumar quan nosaltres som els primers en estar tot el dia al sofà i fumant un paquet de tabac diari.
Em sembla molt interesant aquesta reflexió perquè habitualment tenim tendència a corregir a la gent i constantment en aspectes que ni nosaltres mateixos complim. Això demostra una gran hipocresia i la nostra manera de ser com a persones. En una ocasió vaig escoltar que els falsos mites sempre acaben caient.

viernes, 19 de octubre de 2012

Benvinguts!!



                            

Benvinguts a tots/totes al meu diari personal d’aprenentatge!!
La finalitat que té aquest diari és penjar un seguit de reflexions, vivències, pensaments o experiències sobre el meu dia a dia educatiu i del meu pas per aquest primer d’educació primària.
Intentaré ser el més constant possible per donar-li una bonica forma a aquest Blog!

Gràcies per llegir-me! !

Fins aviat!!